Starbreeze nosar på nya spelsegment

Publicerad: 2012-03-27 14:00

Den prisade svenska spelutvecklaren Starbreeze slutförde nyligen ett av sina största spelprojekt någonsin. När bolaget nu går vidare med nya spelprojekt är det nya spelsegment och affärsmodeller som gäller.

Mikael Nermark,
VD Starbreeze.
Syndicate lanserades tidigare i år. Spelat har utvecklats av Starbreeze på uppdrag av Electronic Arts.

I början av året lanserades actionspelet Syndicate för PC och Xbox, en ny version av en spelklassiker från 1993. Uppsalabaserade Starbreeze har utvecklat spelet på uppdrag av den amerikanska förlagsjätten Electronic Arts. Syndicate har mottagits väl och lovordats bland annat för dess välgjorda, futuristiska miljöer.

- Jag är väldigt stolt över resultatet. Vi har lyckats att göra ett utmanande actionspel som vi hoppas ska tilltala både nya spelare och de som spelat originalspelet, säger Starbreeze vd Mikael Nermark.

Nyligen fick Starbreeze pris som årets it-företag i Uppsala län för sin roll som ”en av de ledande oberoende spelutvecklarna i världen”. Samtidigt har slutförandet av Syndicate inneburit en stor omställning för bolaget, som flaggat för personalneddragningar när projektanställningar med anknytning till spelprojektet löpt ut.

När bolaget nu meddelar nya spelprojekt under upparbetning ger man sig samtidigt in på nya affärsmodeller.

Ett sådant projekt går under arbetsnamnet Cold Mercury som bygger på ett egenutvecklat koncept och baseras på en ”freemium”-liknande affärsmodell. Freemium kan i kort beskrivas som att spelet görs tillgängligt över internet och är till vissa delar gratis, till vissa delar låst till betaltjänster.

Den här utvecklingen ligger i linje med bolagets strategi att kombinera förläggarfinansierade produkter med utveckling av mindre egenfinansierade spelproduktioner.

Merparten av Starbreeze tidigare produktioner har varit förläggarfinansierade. Med ett större eget ägande i produktionerna ökar intäktspotentialen, resonerar bolaget. Någon kursomläggning är det alltså inte tal om.

- Starbreeze skall inte lämna AAA-segmentet. Vi diskuterar med ett flertal ledande spelförläggare om förläggarfinansierade uppdrag, men vi skall bredda vår produktportfölj med spel inom de nya affärsmodeller och segment som uppstått i dataspelsbranschen, säger vd Mikael Nermark.

Samtidigt ligger bolaget i förhandlingar om distribution av spelet med arbetsnamnet P13 som utvecklas tillsammans med regissören Josef Fares, med filmer som Kopps och Jalla Jalla. Delar av spelet visades upp för förläggare vid spelbranschmässan Game Developers Conference i San Francisco i början av mars.

Johan Nygren
johan.nygren@beQuoted.com
Sök bland våra artiklar
beQuoteds nyhetsbrev!